недеља, 28. септембар 2014.

Cena SEO optimizacije sajta i lamela na autu

Postavlja se pitanje koliko je opravdano ulaganje u seo optimizaciju sajta i kolika je cena prihvatljiva za klijente. Cenu uvek formira tržište, kvalitet konkurencije i ponuda i potražnja. Navešću nekoliko primera iz dosadašnje prakse i različitih shvatanja klijenta seo optimizacije sajta. Dosta njih voli da pokušava samo da čačka jer misle da ima milon tutoriala na internetu, ali eto nemaju vremena da to proučavaju. I tu dolazimo do prvog paradoksa, jer vreme je novac. 

Sve može da se savlada pa i optimizacija sajta

Što znači mogu da sam nađem na internetu kako se menja lamela u kompletu sa kvačilom i druk ležajem i da je zamenim, ali nemam vremena jedno mesec dana da to proučim, pa odvežbam na jednom kršu i na kraju odradim na svom autu. I koliko je verovatno da će to biti dobro, jer to radim prvi put. Što znači da nisam ja ništa pametniji od Vas poštovani čitaoci, nego sam već odvojio jedan deo svog života kako bi usavršio seo optimizaciju sajta za Google. Svoj prvi računar sam dobio kada sam imao 15 godina Commodore 64, koga još uvek čuvam. Prvi sajt sam napravio 2000 godine, do 2009. godine nisam ima ADSL, već sam sve vreme koristio dial-up (imao sam astronomske telefonske račune). Sve to znači da i onaj majstor koji mi je menjao lamelu na autu proveo godine učeći zanat i što je najvažnije on ima kompletan alat kako bi uradio posao. 
E došli smo do alata, to je najvažniji deo, jer da bi odradili optimizaciju sajta trebaju vam sajtovi sa autoritetom sa kojih ćete izgraditi mrežu linkova ka svom sajtu. Bez obzira na sve promene algoritama Googla, povratni linkovi ka vašem sajtu će imati najveći značaj, i sada i u budućnosti. To ne možete da napravite preko noći, a ako koristite one koji su već dostupni svima, onda oni i nemaju neku vrednost.

Optimizacija sajta slučaj selidbe

I da se vratimo na početak optimizacije sajta i cene. Za sajt koji nije na prvoj strani posla nema, vredi li uložiti minimum od 300 € za optimizaciju sajta, a za neke poslove ide i do preko 1000 €. I vredi li, sigurno da vredi jer ko je u prvih 5 mesta na Googlu taj ima sigurno posla. Neki misle da cena optimizacije sajta treba da pada, na žalost, obrnuto je, cena optimizacije sajta može samo da raste, jer što se više sajtova optimizuje, veća je konkurencija i teže je postići ciljeve. Tako da me sve veći broj stručnjaka za seo optimizaciju posebno raduje. 
Evo dobrog primera, za selidbe sam radio svoj prvi sajt u februaru ove godine za 600€ nakon 5 sajtova kojih su mojih prstića delo i činjenice da svi koji se bave optimizacijom sajtova u Srbiji optimizuju sajtove za selidbe u septembru sam dostigao cenu od 1200 € za izradu sajta na istu temu. Tako da koristim ovu priliku da se zahvalim konkurenciji koja mi život čini lepšim. Da li je to velika cena za optimizaciju sajta za selidbe, ako uzmemo u obzir da oni koji plaćaju oglase za selidbe odvoje i po 500 do 600 € mesećno i da klik ide do 1 evra, onda to uopšte nije velika cena za prva mesta u organskoj pretrazi.
I šta mislite da li se isplatilo, jedan od njih mi je rekao da je odradio selidbu u Tuzlu za 1700€, neka mu je ostalo neto 1000 €.
Zato pre nego što pokušate da odustanete jer mislite da je optimizacija sajta 100 evra i koji evro više razmislite samo koliko ćete izgubiti ako ste na drugoj strani ili ko zna gde, ili u ono što se ne razmete nemojte potcenjivati.

Нема коментара:

Постави коментар